Wordt wegwijs in de verplichtingen die je als gebouweigenaar hebt en voorkom verrassingen in de toekomst.
Wettelijke verplichtingen: Het verplicht traject voor het EPC niet-residentieel
Introductie
In dit artikel bespreken we de belangrijkeopvolgingsmaatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat eenniet-residentieel gebouw in orde is met de huidige EPC-wetgevingen inVlaanderen. Bovendien komen de wettelijke verplichtingen en doelstellingen dieVlaanderen stelt hierin aan bod.
Tijdslijn
De Vlaamse overheid heeft een gedetailleerde tijdslijnopgesteld voor de invoering van het Energieprestatiecertificaat (EPC) voorniet-residentiële gebouwen. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om bijverkoop, erfpacht, opstalrecht of het afsluiten van een nieuw huurcontract tebeschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Publieke gebouwenhebben sinds 1 januari 2024 al een verplichte EPC-registratie, waarbij eenuithangplicht geldt voor gebouwen met een vloeroppervlakte groter dan 250m².Vanaf 1 januari 2025 moeten alle grote niet-residentiële gebouweenheden met eenvloeroppervlakte van 1000m² of meer over een EPC beschikken, en vanaf 1 januari2026 geldt dit ook voor eenheden kleiner dan 1000m². Hierbij zijn nog geen minimumvereistengesteld. Later wordt dit echter wel het geval.
Minimum labelplicht
Tegen 2028 moeten alle publieke en overheidsgebouwenminimaal een label E behalen. Deze zelfde eis geldt vanaf 2030 geldt voor allegrote niet-residentiële eenheden. Er zijn uitzonderingen voor gebouweenhedendie volledig gesloopt worden, mits een omgevingsvergunning verleend is entijdig gemeld wordt bij VEKA. De Vlaamse overheid benadrukt hiermee haarstreven naar energie-efficiëntie en duurzaamheid in de bouwsector. Deze plichtzal geleidelijk aan aangescherpt worden om tegen 2050 koolstofneutraliteit tebehalen.
Jaarlijks meterstanden opnemen
Bovendien is het verplicht jaarlijks de meterstanden op tevolgen in kader van het EPC niet-residentieel. Dit omdat de verbruiken een doorslaggevenderol spelen in het EPC voor niet-residentiële eenheden. Hierbij dienen demeterstanden, die essentieel zij voor de bepaling van het energielabel,jaarlijks geactualiseerd te worden.
Deze metingen bieden een actueel inzicht in hetenergieverbruik en helpen bij het bijwerken van het energielabel van het EPCniet-residentieel. Het opnemen van meterstanden wordt uitgevoerd door deenergiedeskundige die het certificaat heeft opgesteld of door degebouwbeheerder.
De praktische uitvoering hiervan wordt bij ons op maatvoorgesteld op basis van de aanwezige meters en de voorkeuren van de klant.
Geldigheidsduur EPC NR
Het EPC NR heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Na dezeperiode is het verplicht om een geactualiseerd certificaat op te laten maken. Hierbijwordt de energiescore opnieuw berekend en eventuele aanpassingen aan het gebouwopnieuw in rekeningen gebracht.
Hoewel het niet verplicht is om een nieuw EPC op te stellenbij ingrijpende energetische veranderingen aan het gebouw, wordt dit sterkaangeraden. Dit helpt om het EPC representatief te houden en eventueleverbeteringen in de energie-efficiëntie ook te presenteren in het EPC.