EPC niet-residentieel laten opstellen? Kies voor Encerta!

Als eigenaar van een niet-residentieel gebouw ben je verplicht om bij verkoop, verhuur of overdracht van een commercieel pand een EPC niet-residentieel (EPC NR) te hebben. Dit certificaat geeft inzicht in de energieprestaties van je gebouw en helpt je bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker verder, want bij Encerta zetten we onze expertise in niet-residentiële gebouwen graag voor u in om u hierbij zo goed mogelijk te begeleiden.

Contacteer ons
EPC niet-residentieel

Wat is een EPC niet-residentieel (EPC NR)?

Het EPC niet-residentieel is een certificaat dat aantoont hoe energiezuinig niet-residentiële gebouweenheden zijn aan de hand van een energielabel en energiescore. Het beoordeelt de energie-efficiëntie van onder andere kantoren, winkels, scholen, ziekenhuizen en andere commerciële ruimtes.

Ontdek hier meer over

EPC niet-residentieel: twee resultaten

Het certificaat vermeldt zowel de energiescore als het energielabel van het gebouw. De energiescore toont louter indicatief hoe energie-efficiënt jouw gebouw is door een geschat energieverbruik op basis van jouw gebouweigenschappen. Het energielabel wordt berekend op basis van jouw werkelijk verbruik. Daarbij wordt gekeken hoeveel procent van jouw werkelijk verbruik afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Dit resulteert in een energielabel dat varieert van F tot A.

EPC niet-residentieel
Kantoor

Voor wie is het EPC NR verplicht?

Dit EPC is verplicht voor eigenaren van commerciële panden zoals:

  • Kantoren en KMO-units;
  • Winkels en retailpanden;
  • Scholen en onderwijsinstellingen;
  • Ziekenhuizen en zorginstellingen;
  • Overheidsgebouwen en publieke gebouwen.

Belangrijkste uitzonderingen

Deze verplichting geldt niet voor gebouwen met een religieuze functie of een landbouwfunctie. Deze hebben geen EPC nodig. Voor industriële gebouwen heb je geen EPC nodig. Is er toch een kantoor dat groter is dan 250 m²? Dan heeft uitsluitend het kantoorgedeelte een EPC nodig.

Boederij
Deadline

Wettelijke verplichtingen en deadlines

De Vlaamse overheid heeft strikte deadlines ingesteld:

Vanaf 2023

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om over een EPC NR te beschikken bij nieuwe huurcontracten, verkoop of overdracht van commerciële panden. Het EPC NR moet reeds ter beschikking zijn bij de publicatie van de verkoop of verhuur.

Vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 moet elke eenheid groter dan 1000 m² een EPC hebben, ongeacht verkoop of verhuur.

Winkel 2025

Vanaf 2026

Is je niet-residentiële gebouweenheid kleiner dan 1000 m²? Dan moet je verplicht op 1 januari 2026 een EPC hebben.

Winkel 2026

Vanaf 2030

Vanaf 2030 moet elk niet-residentieel gebouw in Vlaanderen minimaal energielabel E behalen. Dit staat gelijk aan 5% hernieuwbare energie.

Winkel 2030

Tegen 2050

Doorheen de jaren zal men stapsgewijs de regels verstrengen om tegen 2050 een label A te behalen, wat gelijk staat aan volledige koolstofneutraliteit.

Huis 2050

Hoe wordt het EPC opgesteld?

Een EPC NR wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type D. Deze deskundige voert een uitgebreide inspectie uit van het gebouw, waarbij onder andere de volgende factoren worden geanalyseerd:

  • Isolatie van muren, daken en vloeren
  • Verwarming, koeling en ventilatiesystemen
  • Verlichting
  • Elektriciteitsverbruik en gasverbruik
  • Aandeel hernieuwbare energiebronnen

Na de inspectie wordt een rapport opgesteld met daarin de energiescore, het energielabel en aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen. Dit rapport is vijf jaar geldig en moet bij verkoop of verhuur worden voorgelegd.

Energie experts
EPC niet-residentieel

Waarom is dit zo belangrijk?

Het EPC biedt meerdere voordelen:

Inzicht in energieverbruik: Het geeft een duidelijk overzicht van de energieprestaties van je gebouw, waardoor je gerichte energiebesparende maatregelen kunt nemen.

Hogere vastgoedwaarde: Energiezuinige gebouwen zijn aantrekkelijker voor kopers en huurders, wat de waarde van je pand verhoogt.

Lagere energiekosten: Door inzicht te krijgen in het energieverbruik kun je gerichte aanpassingen doen die leiden tot lagere energiekosten.

Duurzaam imago: Bedrijven met een goed energielabel dragen bij aan duurzaamheid en verbeteren hun imago als milieubewuste organisatie.

Hoe kan Encerta je helpen?

Bij adviesbureau Encerta ben je aan het juiste adres voor het professioneel laten opmaken van jouw EPC:

Ervaren energiedeskundigen

Encerta werkt uitsluitend met erkende energiedeskundigen type D, die gespecialiseerd zijn in niet-residentiële gebouwen. Dit garandeert een professioneel en accuraat certificaat dat voldoet aan alle wettelijke eisen.

Snelle en efficiënte service

Van inspectie tot het afleveren van het EPC, Encerta zorgt voor een vlotte afhandeling.

Advies op maat

Naast het opstellen van het EPC bieden wij ook advies voor energiebesparende maatregelen om je niet-residentiële gebouweenheid energiezuiniger te maken.

Focus op bedrijven

Encerta richt zich uitsluitend op zakelijke klanten, waardoor je zeker bent van expertise in commerciële panden.

Lees meer over ons

Contacteer ons voor meer informatie

Wil je met je bedrijf als niet-residentiële eenheid voldoen aan de wettelijke verplichtingen en energie besparen? Vraag dan een EPC niet-residentieel aan bij Encerta. Heb je nog vragen over het EPC voor niet-residentiële gebouwen? Of wil je meteen een afspraak vastleggen om te starten met je verduurzamingstraject? Neem contact met ons op via onderstaande knop. Wij staan klaar om je verder te helpen.
Contacteer ons